Para ile Para Kazanma Yolları: En Kârlı 6 Yöntem

Para ile Para Kazanma Yolları: En Kârlı 6 Yöntem

Paranızdan para kazanmanın en iyi yollarından birisi, bir yatırıma yatırım yapmaktır. Bu her zaman bir borsada alıp satabileceğiniz bir şey anlamına gelmez, kendinize yatırım yapmak anlamına da gelebilir. Eğitiminize yatırım yapın, kurmak istediğiniz yeni işe yatırım yapın, alternatif yatırımlara yatırım yapın, borcunuzu ödeyin, paranızı başkalarına ödünç verin. Kısacası paranızı yatırmak için elinizdeki fırsatların sonu yoktur. Şimdi bunlardan en kârlı olanlara değineceğiz.

Para ile Daha Fazla Para Kazanmanın Yolları

Kendinize Yatırım Yaparak Parayı Paraya Çevirin

Kendinize yatırım yapmak, paranızın en iyi ilk kullanımıdır. Size saygın bir yaşam sürmek, kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarınız için paranızı nasıl yatıracağınızı öğrenmek ve finansal kararları kendi başınıza almak için ihtiyaç duyduğunuz eğitimi ve becerileri sağlar. Kendinize yatırdığınız miktar, zamanınız ve paranızla yapabileceğiniz neredeyse diğer tüm yatırımlardan daha fazla birleşir.

Parayı nasıl daha fazla paraya çevireceğinizi öğrenmek için kendinize yatırım yapmanın kolay yolları olarak aşağıdaki eylemler yapılabilir.

Kariyer Gelişimi

Parayı daha fazla paraya çevirmenin ilk adımı, yeteneklerinizden en iyi şekilde yararlanmaktır. Hayranı olduğunuz kişilerin kendilerini birçok kaynağa sahip başarılı girişimciler haline getirmek için neler yaptıkları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca liderlik kitapları okuyarak veya profesyoneller için proje yönetimi kursları alarak başkalarını nasıl yöneteceğinizi öğrenmek için zaman ayırabilirsiniz. Bir kursa dahil olmak, daha iyi bir iş bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu da girişimciliğe giden yolda ilerlemenizi sağlayabilir.

Bu sadece bir eğitim almakla da ilgili değil. Bazen hayatınızı yoga dersleri vermek, tanıştığınız biriyle sohbet başlatmak veya birisi için bir web sitesi kurmak da yeterlidir.

İstediğiniz kariyer yolu ne olursa olsun, sunabileceğiniz değerden en iyi şekilde yararlanmak için becerilerinizi ve deneyiminizi geliştirmeye odaklanın. Örneğin yazmaktan hoşlanıyorsanız ve bunu yaparak geçim sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız, belki de karlı nişlere odaklanarak başarı şansınızı artırın. Sadece yaşam tarzı içeriğini hedeflemek yerine, bir finans içerik pazarlama yazarı olmayı veya teknolojiyle ilgili konuları da araştırmayı düşünün. Bunlar yüksek talep gören nişlerdir ve becerileriniz ve deneyiminiz için gerçekten sağlam bir getiri sağlayabilir.

Yüksek Gelir Elde Edin

Kariyer gelişimi ile yakından ilişkili olan şey, daha yüksek bir gelir için çalışmaktır. Gelir, mali geleceğinizdeki en önemli faktör olabilir, bu nedenle bunu her zaman kulağınıza küpe yapın.

Yüksek bir gelir elde etmeyi düşünürken, işe ne yapmaktan hoşlandığınızı düşünerek başlayın. Umuyoruz ki sevdiğiniz şeyi yaparak sorunuzu yanıtlamış olursunuz.

Ancak durum böyle olmadığında, mevcut işinizde daha fazla sorumluluk almak için yollar bulmak veya tutkunuzu nasıl bir işe dönüştürebileceğiniz konusunda girişimci gibi düşünmek (tercihen iyi para kazandıran bir iş) için muhtemelen ek çalışmalar yapmanız gerekecektir.

Bu iki olasılık göz önünde bulundurulduğunda, gelirinizi artırmanın bazı yolları şunlardır:

  • Hak ettiğinizi düşünüyorsanız, mevcut işvereninizle zam veya yeni bir pozisyon için pazarlık yapın.
  • Özgeçmiş göndererek ve ağ oluşturarak diğer şirketlerdeki fırsatları araştırın. Ayrılırsanız, geride bıraktığınız meslektaşlarınıza dokunaklı bir veda mektubu göndermeyi unutmayın.
  • Ek nakit akışı sağlayabilecek serbest çalışma veya danışmanlık gibi yan projeler üstlenin.
  • Ayrıca, bu yüksek gelirli becerileri girişimci bir girişimin parçası olarak geliştirmeyi düşünmelisiniz (aşağıya bakın). Bu şekilde, şirket işinizde aksama süreleri olsa bile, başka yerlerden para gelmeye devam edecektir.

İmkanlarınız Dahilinde Yaşayın

Paranızdan para kazanmanın anahtarı, harcamalarınızı kontrol ederek fırsatlara yatırım yapmak için yeterli paraya sahip olmaktır. Bu da imkanlarınız dahilinde yaşamak demektir. İmkanlarınız dahilinde yaşamak, yüksek faizli kredi kartlarıyla tehlikeli durumlardan kaçınmanıza ve sahip olmadığınız parayı harcama cazibesinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Banka kartları da yardımcı olabilir.

Ayrıca sadece hareket etmek için yeterli mali güce sahipseniz değerlendirebileceğiniz fırsatlar da ortaya çıkarabilir. Örneğin tam bir müşteri listesine sahip olmadan bir danışmanlık işi kurmak için işinizden ayrılmak istiyorsanız, işinizin ilk günlerinde sizi desteklemek için finansal bir desteğe sahip olmak hayati önem taşır. İmkanlarınız dahilinde yaşamak, para biriktirmenizi ve hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenizi sağlar.

İlk adım, paranızı yönetmek için daha disiplinli bir yaklaşım benimseyerek zihniyetinizin bu yeni hedefleri ve finansal alışkanlıkları yansıttığından emin olmanızdır. Herhangi bir satın alma işlemi yapmadan önce her zaman hayatta neyin en önemli olduğunu düşünmelisiniz.

Bir şeyler, para hedeflerinize ve öncelikler listenize uymuyorsa (bunlar yeni bir işletmenin giderlerini karşılamayı veya önemli şeylere yatırım yapmak için yeterli parayı ayırmayı içerebilir), o zaman satın almayın. İstedikleri her şeye hak sahibi olmaya alışkın olanlar için bu ne kadar zor görünse de, konu finans olduğunda disiplini uygulamak zamanla büyük faydalar sağlayacaktır.

Kimsenin Yaşamadığı Gibi Yaşayın

Kariyerinizi geliştirmeyi, yüksek bir gelir elde etmeyi ve imkanlarınız dahilinde yaşamayı seçtiğinizde, kimsenin yaşamadığı gibi yaşayabilirsiniz. Bu da geleceğiniz güvende olduğu için korkusuzca, anın tadını çıkarabileceğiniz anlamına geliyor. Sürekli para endişesi duymayı bırakırsınız ve herhangi bir satın alma veya yatırım kararı verirken kendinize güvenirsiniz.

Kimsenin yaşamadığı gibi yaşamanın faydaları sayısızdır; önemsiz bir şeye harcanan birkaç bin TL yüzünden iflas etmeyeceğiniz bilgisinin gönül rahatlığından, her zaman hayali bir acil durum masrafı için biriktirme konusunda endişeleniyorsanız çok daha fazla hayattan zevk alabilmeye kadar.

Kendiniz için yaşamayı seçtiğinizde, bu paranızdan ve becerilerinizden nasıl para kazanacağınızı öğrendiğiniz anlamına gelir. Yeterli zaman ve pratikle, parayı daha fazla paraya dönüştürebilirsiniz ve tüm bunları yaparken sizi mutlu eden şeylere odaklanmayı öğrenebilirsiniz.

Geri Kalanını Yatırım Yapın

Tüm bu adımları tamamlayıp ihtiyaçlarınızı (ve bazı isteklerinizi) karşıladıktan sonra kalan parayı yatırabilirsiniz. 1000 TL’yi 10.000 TL’ye ve hatta 10.000 TL’yi daha fazla paraya çevirebilirsiniz. Bazı varlıklar hızla ikiye katlanırken, diğerleri zamanla yavaş ve istikrarlı bir şekilde hareket eder. Geriye kalan para, size getiri sağlayacak hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları ve diğer yatırım araçlarına gidecektir. Zamanla, bu getiriler birleşecek ve gerçek bir servete dönüşecektir.

Yatırım giderlerini azaltmak için ücretsiz hisse senedi uygulamaları kullanabilir ve ayrıca uzman hisse senedi tavsiyesi sağlayan hizmetler tarafından seçilen hisse senetlerine, anında çeşitlendirme için endeks fonlarına ve çok sayıda başka varlığa yatırım yapabilirsiniz. Her ay elinizde kalan ekstra nakit, ilerledikçe biriktirilecek şeylerle uyumlu hale getirmek için kısa ve uzun vadeli yatırım hesaplarına gidebilir.

Kısa vadede, bir acil durum hesabını tam olarak finanse etmek için yeterli likit varlığa sahip olmak isteyeceksiniz. Bu, öngörülemeyen olayların gerçekleştiği veya maliyetli bir satın alma yapmanız gerektiğinde koruma sağlayacaktır. Ancak, olayların uzun vadeli tarafında, emeklilik tasarrufları genellikle göz ardı edilir çünkü bugün yatırılan paranın önümüzdeki on yıllar boyunca dokunulmayacağını anlamak için disiplin ve bağlılık gerektirir. Çeşitlendirilmiş bir kısa ve uzun vadeli yatırım portföyüne sahip olmak, herhangi bir yatırımdaki riski sınırlamanıza ve ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmanıza olanak tanır.

Şimdi, parayı daha fazla paraya çevirmek için kullanılabilecek seçeneklerden bazılarına bakalım.

Kendi Şirketinizi Kurun

Kendi şirketinizi kurmak, finansal başarıya giden en kesin yollardan birisidir. Dünyanın en zengin insanları, büyük ölçüde büyük miktarda servet yaratmak için bir araç olarak kendi şirketlerini kurmuşlardır.

Kendi kendini yetiştirmiş milyarderlerin listesi oldukça uzundur ve bu kişilerin şirketlerini kurdukları yaşlar 27 ile 82 arasında değişmektedir. Başka bir deyişle, kendi şirketinizi kurmak için asla çok genç veya çok yaşlı değilsiniz.

Paradan para kazanan bazı önemli girişimciler şunlardır:

  • Oprah Winfrey, (24 yaşında)
  • Bill Gates Sr., Microsoft (25 yaşında)
  • Richard Branson, Virgin Media (29 yaşında)
  • Elon Musk, PayPal ve Tesla (27 yaşında)
  • Apple Inc.’nin kurucu ortakları Steve Jobs ve Steve Wozniak, şirketlerine sırasıyla 28 ve 22 yaşlarında bir garajda başladılar. Şirketin şu anki değeri 2 trilyon doların üzerinde.

John Rockefeller, 50 yaşındayken Standard Oil Company’yi kurarak petrolden kazanılan parayla ilk milyarder olan kişi konumunda.

Bugünün ekonomisinde, birçok yeni şirket teknolojik bir gelişmeden veya bir sorunu çözmenin daha verimli bir yolundan kaynaklanmaktadır. Ancak kendi şirketinizi kurmak için mutlaka yüksek teknoloji geçmişine sahip olmanız gerekmiyor. Bölgenizdeki mevcut pazarları inceleyebilir ve bir iş modelini alıp bir şekilde iyileştirip iyileştiremeyeceğinizi görebilirsiniz.

Bu küçük değişiklikler, daha düşük bir işletme maliyeti, üstün müşteri hizmetleri ve desteği sağlama veya hatta değişen maliyetlerin yüksek olduğu çok “yapışkan” işletmeler bulma ile sonuçlanabilir. Bu “yapışkan” işletmeleri bulduğunuzda, müşterilerin bağlı kaldığından emin olabilirsiniz çünkü şirketinizden ayrılmanın maliyeti, bir rakibin sunabileceği potansiyel tasarruflardan daha fazladır.

Gayrimenkule Yatırım Yapın

En popüler varlık sınıflarından birine yatırım yapmayı seçebilirsiniz; gayrimenkul.

Gayrimenkule yatırım yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Kar için emlak alıp satmak
  • Bir kiralık mülk portföyü satın almak ve sürdürmek
  • Gayrimenkul yatırım ortaklıkları aracılığıyla yatırım yapmak.

Yatırım söz konusu olduğunda takip etmeniz gereken en önemli şey risk toleransınızdır. İşler planlandığı gibi gitmezse ne kadar para kaybetmeyi göze alabilirsiniz? Aile yükümlülükleri veya kariyer hedefleri gibi hayatınızın diğer yönlerini bu nasıl etkileyecek? Veya düşük riskli yatırımlarla daha fazla istikrar mı yoksa artan risk seviyesiyle daha yüksek getiri mi istiyorsunuz?

Gayrimenkul, iki tür getiri sağlayabilmesi açısından benzersiz bir yatırımdır; kiracılardan alınan kiralardan elde edilen bir gelir getirisi ve ayrıca mülkün değer kazandıkça bir sermaye getirisi. Genellikle bu gelir getiren varlıkların iyileştirilmesi, mülk ve kira değerlerini artırır.

Borsa Yatırımı

Parayı daha fazla paraya çevirmenin denenmiş ve gerçek bir yöntemi de borsaya yatırım yapmaktır. Birçok büyük yatırımcı, yatırımlarının paradan para kazanmasını sağlayarak uyudukları sırada nasıl para kazanılacağını öğrenmiştir.

Paradan para kazanmak için hisse senetlerine, yatırım fonlarına, ETF’lere ve diğer finansal araçlara yatırım yapabilirsiniz.

Hisse Senetleri

Hisse senetleri, bir şirkette sahipliği temsil eder ve şirketin kârlarından pay almanızı sağlar. İsterseniz herhangi bir zaman nakde çevirebilir, temettülerden bir gelir akışı sağlayabilirsiniz.

Yatırım Fonları

Bir yatırım fonu, bireyler, emeklilik fonları ve bağışlar gibi birçok yatırımcıdan para toplayan ve sermayenin başka türlü mümkün olandan daha verimli bir şekilde tahsis edilebildiği bir yatırım aracıdır. Genellikle bu tür fonlar aracılığıyla yatırımlarınız için peşin, devam eden veya geri ödeme ücretleri ödersiniz.

Paranızı hisse senetlerine yatırım yapan bir fona yatırmak, sizin tarafınızdan çok az çabayla parayı daha fazla paraya çevirmenin en kolay yollarından biridir. Bir yatırımcı olarak hangi şirketin hissesini uzun veya kısa vadede aldığınız konusunda asla endişelenmenize gerek yoktur çünkü hepsi sizin adınıza fon yöneticisi tarafından halledilir. Bu sizin için daha az iş demektir!

Borsada İşlem Gören Fonlar (ETF)

Paranızı değerlendirmek için borsaya yatırım yapmak için birçok fırsatınız var. Bu yatırımları uzun vadede elinizde tuttuğunuzda, getirileriniz birleşerek esasen getirilerinizden getiri elde edersiniz. Bunu iyi ve tutarlı bir şekilde yapmak, güçlü bir servet oluşturma alışkanlığıdır. Hatta hisse senedi bültenleri ve kullanışlı hisse senedi analizi uygulamaları aracılığıyla büyüme hisseleri bulabilirsiniz.

Başkalarına Borç Para Verin

Para sağlayıcısı olmak, para kazanma fikirleri listenizin başında olmayabili ancak bankalar bunu zamanın başlangıcından beri yapıyor. Bankada tutulan mevduatları alırlar ve çeşitli nedenlerle paraya ihtiyaç duyan kişilere ödünç verirler.

Fintech yeteneklerinin gelişmesiyle birlikte, birçok platform artık borçlulara verilen kredilerin küçük hisseleri olarak hareket eden senetlere para yatırmanıza izin veriyor. Eşler arası borç verme (P2P) olarak adlandırılan bu borçlanma biçimi, yaklaşık on yıl önce LendingClub ile ilk dalgalanmaları yarattı. Bu platform, yatırımcıların parasını aldı ve paraya ihtiyacı olan bireyler için teminatsız tüketici kredileri verdi.

Temerrüt oranları pek de iyi değildi çünkü borçlular kredi almadan önce platforma teminat koymak zorunda değillerdi. Ödeme yapamadıklarında yatırımcılar paralarının çoğunu kaybetti.

Ancak bu iş modeli kısmen Bitcoin, Ethereum ve hatta Dogecoin gibi kripto para birimlerinin yükselişi sayesinde gelişti. Şimdi hizmetlere yatırılan kripto para birimleri tarafından desteklenen güvenli P2P kredilerini kolaylaştıran hizmetler var.

Borcunuzu Ödeyin: Paranızın Daha Fazlasını Saklayın

Önceki yöntemlerin tümü, birden fazla fırsata yatırım yapmak için paranız olmasına dayanır. Borç ödemek farklı bir şey yapar; masraflarınızı azaltır ve size yatırım yapmak için daha fazla para verir. Borç ödemek, kapıdan daha az para çıkmasına ve başka bir yere yatırım yapmak için cebinizde daha fazla para kalmasına yol açar.

Bir ipoteğin veya öğrenci kredilerinin faizi basitçe bir masraftır, geçim masrafları için fazla mesai yapmak ise şu anda zamanınızı gelecekte potansiyel servet karşılığında takas ettiğiniz anlamına gelir. Günümüzde daha düşük ücretli iş, gelecekte potansiyel olarak daha yüksek ücret demektir.

Bunun gerçekleşmesi için, her ay ne kadar harcadığınıza dair bir tür planınız olması önemlidir. Dolayısıyla her maaşın sonunda elinizde para kalır. Bu para borcunuzu daha hızlı geri ödemeye ve daha erken finansal özgürlüğe ulaşmaya gidebilir. Bu, iki arabanız varsa bire düşürmek, kablo hizmetlerini yalnızca internet hizmeti sağlayacak şekilde kısmak (TV’den daha ucuzdur), spor salonu üyelikleri veya abonelik kutuları gibi gereksiz abonelikleri ortadan kaldırmak anlamına gelebilir.

Borcunuzu erken ödeyerek daha az parayla yaşayabilecek, bankada daha fazla paranız olacak ve böylece emeklilik zamanı geldiğinde veya işten çıkarılma gibi beklenmedik olaylar olduğunda yeterince birikiminiz olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir